Alec Baldwin gjorde comeback med '30 Rock'

Alec Baldwin gjorde comeback med '30 Rock'

Los Angeles: Alec Baldwin, den amerikanska skådespelaren som enligt polisen avfyrade en rekvisitapistol som dödade en filmfotograf i torsdags, blev berömd som en ledande man i Hollywood på 1990-talet innan han gjorde en comeback i mitten av karriären som en karismatisk mediemogul på tv-komedin '30 Rock. '

Baldwin skådespelade i och var med och producerade 'Rust', en västern från 1800-talet om ett oavsiktligt dödande, när han avfyrade en rekvisitapistol, dödade filmens filmfotograf och skadade regissören, sa amerikanska brottsbekämpande tjänstemän.Mer nyligen känd för sina 'Saturday Night Live'-imitationer av förre presidenten Donald Trump, har Baldwin också skapat rubriker för sitt äktenskap - och bräckliga skilsmässa - med Kim Basinger, frispråkiga politiska åsikter och heta humör.Född 1958, den äldsta och mest kända av fyra skådespelare, skar Baldwin tänderna i tv-program från 1980-talet som 'Knot´s Landing', innan han slog igenom med huvudroller i filmerna 'Beetlejuice' och 'Jakten på Red October'. 'Baldwin spelade Basinger-älskaren i 'The Marrying Man' från 1991, och skapade en kemi som skulle leda till deras verkliga bröllop 1993, och en Steve McQueen-remake 'The Getaway' året därpå.

pojkvän mot bästa vän taggfrågor

Ungefär samtidigt fick han en Tony-nominering för sitt Broadwayframträdande som Stanley Kowalski i 'A Streetcar Named Desire', som senare återupptog rollen på skärmen.

Andra roller på 1990-talet var 'Prelude to a Kiss' mot Meg Ryan och en kraftfull cameo som en otäck fastighetschef i 'Glengarry Glen Ross' mot Al Pacino och Jack Lemmon.

Baldwin stämdes för ett våldsamt bråk med en paparazzo 1995.

hur man förför en tjej genom text

Basinger och Baldwin separerade 2000, och han gick över till mindre biroller i filmer som 'Pearl Harbor' och 'The Royal Tenenbaums.'

Baldwin gjorde sitt första - och hittills enda - regiframträdande i 'Shortcut to Happiness', en anpassning av 1930-talets novell 'The Devil and Daniel Webster.' Den floppade och fick aldrig en bred biopremiär.

Men Baldwins karriär föryngrades av sju säsonger i flera Emmy-vinnande NBC-komedin '30 Rock', där han ofta stal showen som den suave, megarika och excentriska chefen för Tina Feys Liz Lemon.

- Personliga elände -

Från och med 2006 satiriserade den mycket populära showen den företagsdrivna underhållningsindustrin, fick Baldwin personliga Emmys och Golden Globes och föryngrade hans filmkarriär.

allvarliga saker att prata om med din flickvän

Han har medverkat i filmer som 'It´s Complicated' med Meryl Streep, Woody Allens 'Blue Jasmine' och två 'Mission: Impossible'-filmer.

Baldwin, känd för sina uttalade åsikter och stöd för det demokratiska partiet, vann en tredje Emmy 2017 för sina populära och bitande 'SNL'-imitationer av Trump.

Nu 63, Baldwin har fortsatt att skapa rubriker för sitt personliga liv.

2007 lämnade han ett ökänt meddelande till sin då 11-åriga dotter med sin första fru Basinger, och kallade henne en 'oförskämd, tanklös liten gris'.

2018 greps Baldwin och anklagades för misshandel efter att ha slagit en man i ansiktet under en parkeringstvist i New York. Han erkände sig skyldig till en anklagelse om trakasserier och gick med på att delta i ett program för att hantera ilska.

Han bor nära New York med sin andra fru Hilaria. Paret har sex barn tillsammans.