'Aray! Bhai Hum Ko Biryani Khilau': Pakistanfödda judar hoppas kunna besöka födelseplatsen igen

Emanuel Matat säger att muslimska vagnsförare i Karachi ibland inte ens tog pengar från dem. Foton av reportern.

DUBAI: Den historiska pakten mellan Förenade Arabemiraten och Israel har väckt förhoppningar hos pakistanskfödda judar som bor i Israel att besöka deras födelseplats någon gång snart.

När Pakistan skapades bodde det omkring 2 500 judar i Karachi bara med en synagoga vid namn Magen Shalom i stadens Ranchore Lines-område.Många karachifödda judar talar urduspråket med klarhet eftersom de hade fått sin utbildning i Karachi under 50- och 60-talen och sedan flyttade till Israel och andra delar av världen.En medlem av en judisk familj, Emanuel Matat berättade för The News from Israel, Aray! Bhai Hum Ko Biryani Khilau (Snälla! gör Biryani åt mig... Jag skulle älska att besöka Pakistan).Invånarna i Förenade Arabemiraten kan nu direkt ringa ett telefonsamtal i Israel efter att myndigheterna i Gulfstaten hävt samtalsbegränsningen mellan två länder.

Emanuel Matat vill också besöka Karachi även om det fortfarande är en dröm men han har gjort en plan för att snart besöka Dubai.

Bild på Emanuel Matats pass.

59-åriga Matat migrerade med ett tungt hjärta tre decennier tillbaka från Pakistan. Han och hans 10 syskon är de enda judar han känner som är födda i Pakistan. Matats familj var den sista judiska familjen som lämnade Pakistan i slutet av 80-talet men de söta minnena från Karachi tar dem alltid till staden.

När min far gifte sig 1957 i Karachi, bodde det 600 judiska familjer i Karachi, berättade Matat för tidningen.

Han fick utbildning från BVS School i Saddar och har underbara minnen från en fridfull multikulturell megastad.

Min far, Rehamim, var en stor affärsman och han ville inte lämna, han gillade Pakistan mycket, minns Matat. Familjen var i mattbranschen och judiska köpare från hela världen skulle beställa dem.

Jag hade inte lämnat Pakistan om det inte hade funnits familjetvång, säger Matat. Enligt Matat finns det inga judar kvar i Karachi och såvitt Matat vet finns det inga judiska samhällen någon annanstans i Pakistan också.

Vissa rapporter i media antydde dock att det bor över 700 judar i Pakistan.

Pakistan Bene Israel Community (Magen Shalom Synagogue) i Karachi.

Inte ens Karachis huvudsynagoga, Magen Shalom, har överlevt. Byggt 1893, förstördes det 1988 för att ge plats åt ett shoppingtorg. Den judiska kyrkogården finns kvar – men det finns ingen som tar hand om den.

söta stycken att skicka till din pojkvän

Matat saknar sitt födelseland och säger att om han fick chansen skulle han återvända för att bo i Pakistan. Matat visade stolt upp sitt gamla pakistanska pass där hans religion judisk också står skrivet.

Han kom ihåg att judar brukade samlas vid Karachis synagoga, särskilt på lördagar, den judiska heliga dagen.

Muslimska vagnsförare tog ibland inte ens pengar från oss, sa han om den tidens fredliga och toleranta stad.

Förutom Matat talade också några andra judar men på villkor att de var anonyma. De sa att de tillbringade sin barndom i Karachi men nu hade situationen förändrats. De drömmer också om att besöka Karachi någon dag. Några sa att deras förfäders och nära och käras gravar fanns där och att de ville besöka dem.

Det finns gravar av det judiska samfundet på två kyrkogårdar i Karachi.