Den dödligaste branden i Kaliforniens historia dödar 42 människor

PARADISET: Antalet människor som dödades av en massiv brand i norra Kalifornien steg till 42 på måndagen, vilket gör det till den dödligaste skogsbranden i statens historia.

Tusentals brandmän tillbringade en femte dag med att gräva stridslinjer för att stoppa 'lägerelden' vid foten av Sierra Nevada-bergen norr om Sacramento, medan sökteam var på ett dystert uppdrag för att återställa de döda.

'Från och med idag har ytterligare 13 mänskliga kvarlevor återfunnits, vilket tar det totala antalet till 42,' sa sheriff Kory Honea på en presskonferens.Jag älskar dig dikter för flickvän

Branden är 'den dödligaste vildmarksbranden i Kaliforniens historia', sa Honea.Även om det är svårt att vara säker på grund av inkonsekvenser i journalföring och kategorisering, verkar Camp Fire vara den dödligaste amerikansk skogsbrand på ett sekel - sedan Cloquet-branden dödade uppskattningsvis 1 000 människor i Minnesota 1918.Camp Fire är den största av flera infernos som har skickat en kvarts miljon människor på flykt från sina hem genom det tinder-torra tillståndet, med vindar på upp till 60 miles (100 kilometer) i timmen som blåser upp de snabbt rörliga lågorna.

Yuba och Butte County Sheriff-officerare lastar en kropp i en likbil i Concow, Kalifornien, den 11 november 2018 efter att lägerelden slet genom området. Foto: AFP

ett

Förutom de historiska förlusterna av människoliv är lägerelden också mer destruktiv än någon annan som har registrerats, efter att ha raserat 6 500 hem i staden Paradise, vilket effektivt torkat bort det från kartan.

Mer än 5 100 brandmän från så långt som till delstaterna Washington och Texas har arbetat för att stoppa framfarten av infernot som sökteam för 'massoffer' med stöd av antropologer och ett DNA-labb plockar igenom de förkolnade ruinerna för att identifiera kvarlevor – ibland reducerade till inte mer än benbitar.

Minst 44 människor har dött i brandzoner i norra och södra Kalifornien, där skarp rök har täckt himlen i flera kilometer, solen knappt syns.

USA:s president Donald Trump 'förklarade att en stor katastrof existerar i delstaten Kalifornien och beordrade federalt stöd för att komplettera statliga, stam- och lokala återhämtningsinsatser i de områden som drabbats av skogsbränder', sade Vita huset i ett uttalande.

Flytten gör bistånd tillgängligt för delstatens eldhärjade län Butte, Los Angeles och Ventura.

På marken har bilar som fastnat i lågorna reducerats till brända metallskelett, medan högar av skräp pyr där hus en gång stod, en och annan tegelvägg eller skorsten finns kvar.

Glenn Simmons, 64, berättade för AFP i den närliggande staden Chico att han hade sovit i sin bil sedan i torsdags, utan att kunna hitta ett utrymme i ett skydd.

'Jag planerade att kanske flytta ut ur staten eller till södra Kalifornien... Allt är uppbränt. Jag har mina kläder och jag har en ryggsäck, och det är i stort sett det, sa han.

Camp Fire har reducerat cirka 17 kvadrat miles (45 kvadratkilometer) av Butte Countys skogsklädda kullar mestadels till förkolnade ödemarker - ett område som inte har sett nederbörd på mer än en halv tum (en centimeter) på mer än 30 veckor.

Den är för närvarande 25 procent innesluten, sade Kaliforniens avdelning för skogsbruk och brandskydd (Cal Fire).

Brandmannen Josh Gatkin i Bear Valley räcker till för en brand vid Woolsey Fire den 10 november 2018 i Calabasas, Kalifornien. Foto: AFP

ett

Tre brandmän har skadats i försöken att dämpa brandens frammarsch.

I den södra delen av delstaten har ytterligare tre brandmän skadats i kampen mot Woolsey Fire, som har slukt både herrgårdar och husbilar i den kustnära kändisorten Malibu.

Branden är ungefär lika stor som lägerelden men har varit mycket mindre destruktiv, och dödssiffran har begränsats till två offer som hittats i ett fordon på en privat uppfart.

'Det nya onormala'

Medan några invånare i Malibu-området fick återvända hem sent på söndagen, fick staden Calabasas, strax nordost om kustnära Malibu, evakueringsorder.

'Detta är inte det nya normala, det här är det nya onormala. Och detta nya onormala kommer att fortsätta, säkerligen under de kommande 10 till 15 till 20 åren, sade Kaliforniens guvernör Jerry Brown i söndags i en skarp varning för de troliga skadliga effekterna av klimatförändringar.

'Tyvärr är den bästa vetenskapen att berätta för oss att torrheten, värmen, torkan, alla dessa saker, de kommer att intensifieras.'

Under helgen uppslukade Woolsey Fire delar av Thousand Oaks, där samhället fortfarande är chockade efter att en marinkårsveteran sköt ihjäl 12 personer i en countrybar på onsdagen.

Branden har förbrukat cirka 85 500 hektar (34 600 hektar), förstört minst 177 byggnader och var bara 15 procent innesluten, sa Cal Fire.

Sångerskan Miley Cyrus hem var en av byggnaderna som förstördes i södra Kalifornien.

'Helt ödelagt (sic) av bränderna som påverkar mitt samhälle. Jag är en av de lyckliga. Mina djur och LOVE OF MY LIFE tog sig ut på ett säkert sätt och det är allt som betyder något just nu', twittrade hon.

'Mitt hus står inte längre, men minnena som delas med familj och vänner står starka.'

Många av invånarna i det drabbade området äger hästar och de senaste dagarna har Twitter svämmat över av meddelanden från människor som söker och erbjuder hjälp.

Skådespelaren James Woods, en sällsynt politisk konservativ i liberala Hollywood, har fått nya vänner genom att använda sitt Twitter-konto för att hitta försvunna personer och få hjälp med husdjur, inklusive hästar.

Ventura County Humane Society sa att de var 'djupt ödmjuka' över en donation på 100 000 dollar från skådespelerskan Sandra Bullock och hennes familj för att rädda och ta hand om djur som evakuerats från bränderna.