Förvirring råder över drottning Elizabeths hälsa efter sjukhusvistelse

Frågor uppstod på fredagen om hälsan hos 95-åriga drottning Elizabeth II efter att hon hade testats och tillbringat en natt på sjukhus, trots att kungliga tjänstemän sa att hon vilade hemma.

Buckingham Palace sa på onsdagsmorgonen att hon drog sig ur en planerad förlovning i Nordirland och hade fått rådet att vila på medicinsk rådgivning.

Men kungliga tjänstemän medgav sent på torsdagen att hon faktiskt hade haft 'några preliminära undersökningar' på sjukhuset på onsdagen och stannade över natten, efter att tidningen The Sun spred nyheten.Hon återvände från King Edward VII:s sjukhus i centrala London till sitt hem i Windsor Castle väster om huvudstaden och sades vara 'på gott humör'.Premiärminister Boris Johnson sände sina lyckönskningar, sade hans talesman, medan allmänheten nära hennes hem i Buckingham Palace i centrala London sa att de var oberörda.Kirsty Duffield, en operationschef, sa till AFP att hälsokontroller var 'ganska normala' vid drottningens ålder och att det var 'riktigt positivt' att hon släpptes så snabbt.

Hemmafrun Katie Lavin påpekade att monarken fortfarande red på hästar och verkade stark och självständig, även om det var tydligt att hon 'blev lite skör'.

Den amerikanska teaterchefen Charles Fee på besök sa att hon skulle beskrivas som 'en tuff bred' över Atlanten.

'Rykten och desinformation'

Britain's Press Association nyhetsbyrå sa att sjukhusbesöket och vistelsen inte avslöjades till en början eftersom det förväntades vara kort och för att skydda hennes integritet.

Hon stannade över natten av 'praktiska skäl', som sägs bero på att det var för sent att göra den 42 kilometer långa resan tillbaka till Windsor.

Drottningen har tidigare behandlats på den exklusiva privata kliniken, som är känd för att behandla kungafamiljen, bland annat 2013 för gastroenterit, då hon också stannade en natt.

Utvecklingen följer på flera hektiska veckor under vilka monarken åtog sig mer än ett dussin offentliga engagemang, inklusive värd för en mottagning på tisdagen för globala företagsledare på Windsor Castle.

Royals författare Robert Hardman sa till BBC att det skulle finnas 'en mild grad av irritation på palatset i morse' över att nyheterna om drottningens sjukhusvistelse hade blivit offentliga.

'Det finns en oro för att behålla kontorets värdighet,' sa Hardman och tillade att tjänstemän sannolikt hade fruktat 'stora banker av kameror och 24-timmarsnyheter utanför sjukhuset'.

Veteranen för BBC:s kungliga korrespondent Nicholas Witchell sa dock att kungliga tjänstemän 'inte har gett oss en fullständig, rimlig bild av vad som har hänt'.

'Rykten och desinformation sprider sig (och) frodas när det saknas bra, proportionerlig och pålitlig information.

'Vi måste hoppas att vi kan lita på vad palatset nu berättar för oss', tillade han och kallade försäkringar om att drottningen var vid gott mod 'en behändig fras som palatset dammar av vid stunder som dessa'.

Richard Palmer, kunglig korrespondent vid Daily Express, kallade också frasen för en 'palatskliché'.

'Kungliga källor hade varit angelägna om att uppmuntra intrycket av att hon bara hade överdrivit det men kan kämpa för att övertyga allmänheten nu', sa han.

söta långa stycken för din förälskelse

'Inget krångel'

Drottningen är statschef i Storbritannien och 15 andra riken runt om i världen, inklusive Australien, Kanada och Nya Zeeland.

Förberedelser pågår redan för att fira hennes platinajubileum nästa år, vilket markerar hennes 70 år på tronen.

Palatset sa att hon var tillbaka vid sitt skrivbord på torsdagseftermiddagen och utförde 'lätta uppgifter'.

Avslöjandet kommer dock oundvikligen att väcka rädsla för hennes hälsa och avgiften för hennes offentliga uppgifter med tanke på hennes höga ålder.

Hennes bortgångne make, prins Philip, dog i april bara några veckor före sin 100-årsdag, månader efter att ha tillbringat fyra veckor på sjukhus.

Monarken, som fortfarande rider och kör på sina privata gods, har varit särskilt aktiv sedan han återvände från sin egendom i Balmoral i nordöstra Skottland i början av oktober.

Förra veckan sågs hon för första gången vid ett större offentligt evenemang med hjälp av en käpp, men kungliga tjänstemän sa att det inte var kopplat till något specifikt hälsotillstånd.

Hon förväntas fortfarande delta i en rad evenemang kopplade till FN:s kommande klimattoppmöte i Glasgow nästa månad.

'Hon hatar människor som gör ett väsen av henne i allmänhet, men speciellt med hälsa att göra,' tillade Hardman.

'Men det är en återspegling av den enorma tillgivenhet och oro som hela landet har för henne, och det faktum att varje nyhetsbulletin och tidning leder om det speglar det.' AFP