GD ISI är värd för mötet för regionala underrättelsechefer om Afghanistan

  • Underrättelsechefer i Ryssland, Kina och andra länder deltar i mötet.
  • Kazakstan, Turkmenistan, Irans underrättelsechefer är också närvarande.
  • Mötesdeltagare diskuterar säkerhetsläget i Afghanistan.

Generaldirektör för Inter-Services Intelligence (DG ISI) Generallöjtnant Faiz Hameed var på lördagen värd för ett möte med regionala underrättelsechefer om Afghanistan när situationen i landet snabbt utvecklas efter ett övertagande av talibanerna för nästan en månad sedan.

Källor berättade Geo Nyheter att underrättelsechefer från Ryssland, Iran, Kina, Kazakstan, Turkmenistan och Uzbekistan deltog i mötet som Pakistan var värd för.

Deltagarna i mötet utbytte åsikter om säkerhetsläget i Afghanistan, några dagar efter att talibanerna tillkännagav en interimsregering för att fylla det politiska tomrummet.vill bara att du ska veta att jag tänker på dig

Talibans talesman Zabihullah Mujahid har bett det internationella samfundet att erkänna talibanernas regering i Afghanistan, och försäkrat dem att gruppen kommer att ta itu med de frågor som olika länder har lagt fram.Talibanstyrkor går framför afghanska demonstranter när de ropar slagord under en anti-Pakistan protest, nära Pakistans ambassad i Kabul, Afghanistan, den 7 september 2021. — Reuters/FileMen talesmannen för det amerikanska utrikesdepartementet, Ned Price, sa på en presskonferens på torsdagen att den interimistiska talibanregeringen inte speglade vad det internationella samfundet och USA hade hoppats att se.

Generallöjtnant Hameed besökte förra veckan Kabul för att träffa talibanernas företrädare och diskutera frågor relaterade till säker evakuering av utländska medborgare, gränsförvaltning och säkerhet i regionen, hade källor sagt då.

Det är också relevant att notera att chefen för Central Intelligence Agency (CIA) William Joseph Burns höll ett möte med Pakistans arméchef general Qamar Javed Bajwa tidigare i veckan och diskuterade den föränderliga situationen i Afghanistan, enligt ett uttalande från Inter-Services Public Relations (ISPR).

I uttalandet sade militärens mediagren att generallöjtnant Hameed också var närvarande under mötet, som fokuserade på Afghanistans situation och regional säkerhet efter USA:s tillbakadragande av trupper och bildandet av talibanregeringen i Kabul.

Det upprepades att Pakistan fortfarande är engagerat i att samarbeta med sina internationella partner för fred i regionen och för att säkerställa en stabil och välmående framtid för [det] afghanska folket, sade ISPR.

CIA-chefen uppskattade Pakistans roll i Afghanistan, inklusive den framgångsrika evakueringsoperationen, ansträngningar för regional stabilitet och lovade att spela en roll för ytterligare förbättring av det diplomatiska samarbetet med Pakistan på alla nivåer.