Glee-stjärnan bryter filippinska murar som transpersonikon

Den här bilden – tagen den 5 september 2017 – visar sångaren Jake Zyrus, tidigare känd som Glee-stjärnan Charice Pempengco, sjunga under en intervju med AFP inför en presskonferens i Manila. AFP/Ted Aljibe

MANILA: Med en bit mustasch och en allt mer självsäker tenor, berättar den filippinske sångaren Jake Zyrus stolt om att vara en annan person än sitt tidigare jag, den globala tonårsmusiksensationen Charice Pempengco.

Innan Zyrus avslöjade sin transpersonidentitet i juni, var Zyrus stoltheten för den huvudsakligen katolska nationen, en liten flicka med ballader i den amerikanska tv-serien Glädje och duett med Celine Dion och Andrea Bocelli.Men Zyrus, nu 25, sa att Charices framgång aldrig kändes rätt och fick honom att göra ett sällsynt, modigt drag i det konservativa samhället genom att tillkännage att han var en man.'Jag kände att jag hade en vägg. Jag kunde inte uttrycka vad jag ville säga, vad jag ville visa. Jag kunde inte visa vem jag verkligen var, sa Zyrus till AFP i en intervju inför sin första konsert som planeras till nästa månad.'Många unga människor kommer att döda för alla dessa prestationer. Jag var nöjd med prestationerna men jag var inte nöjd med den jag var. Nu känner jag mig så lätt.

I en nation där samkönade äktenskap och skilsmässa är förbjudna, erkänner Zyrus att hans resa från flickan med flätor i klänning till en man var lång och smärtsam.

Han har varit i allmänhetens ögon sedan han reste sig från fattigdom till att bli en YouTube-stjärna vars covers av pophits fick honom på Ellen DeGeneres show , den Oprah Winfrey Show , Barack Obamas galor före den amerikanska presidentinvigningen och Oscarsfester.

Zyrus kom först ut som lesbisk 2013, ett uttalande som han nu kallar en 'lögn'.

'Jag trodde att det skulle räcka. För oss här var du antingen lesbisk eller gay. Jag var rädd att om jag förklarade vem jag verkligen var så skulle folk inte förstå, sa han.

'Inte sjukdom'

Beslutet att tillkännage hans transpersoners namn på sociala medier väckte beröm – men också förlöjligande.

'(Det) är en mycket bemyndigande bild speciellt för individer som är 'stängda', säger Anastacio Marasigan, verkställande direktör för HBT-rättighetsgruppen TLF Share, till AFP.

En populär filippinsk TV-presentatör jämförde skrattande könsövergången med 'klimatförändringar', medan den lokala upplagan av tidningen Esquire tvingades utfärda en offentlig ursäkt efter att ha hånat Zyrus namn.

'Jag var fortfarande ett barn, det var redan min dröm,' sa Zyrus och tillade att könsbyteoperation var ett annat mål.

'Det här är första gången jag bestämde mig för att det inte spelade någon roll vilka negativa saker andra människor säger för den här gången var det som var viktigt för mig - min prioritet - jag själv.'

Men Zyrus, som började med att gå med i sångtävlingar för att hjälpa sin ensamstående mamma, hade kämpat för att få acceptans från sin främmande familj som han sa var djupt påverkad av deras katolska tro.

Stjärnan sa att han försökte begå självmord tre gånger på grund av hans familjs reaktion på hans beslut.

'Jag vet att de en dag kommer att förstå att jag inte gör det här för att rida på en modefluga, för att jag är dum eller för att jag har en obotlig sjukdom,' sa Zyrus.

Han tillade, 'Det är för att det helt enkelt är den jag är.'

Gyllene röst

Zyrus har vänt sig till ett supportsystem som består av fans, vänner och mentorer inklusive den kanadensiska producenten David Foster och Winfrey.

'Ännu innan vi gjorde intervjun sa hon: 'Du vet att jag är så stolt över dig', sa Zyrus.

Zyrus försöker starta sin egen karriär trots kritiken för att hans könsövergång förstörde rösten som gjorde honom till den första asiatiska solosångaren att landa en topp 10-plats på Billboard 200-albumen med 2010:s Charice.

'Jag känner mig dum om jag jämför mig med henne,' sa Zyrus och tillade att han ser Charice som en syster.

'Folk sa bara att Charice hade en gyllene röst för att hon slog höga toner. Det är mer än så. För mig är den riktiga gyllene rösten när du hör en person sjunga, du känner det. Det är från hjärtat.'

Zyrus säger att han är fokuserad på att presentera sig för en filippinsk publik men drömmer om att ha en internationell publik.

Han medger att det kommer att bli tufft utan utseendet och höjden som andra manliga sångare har.

Men han insisterar på att hans budskap inte bara är för lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT).

Han förklarade: 'Det handlar inte bara om att du kommer ut. Det är mer än så. Det handlar om ditt förtroende för dig själv, styrkan, smärtan, kampen.'

söta godnattstexter att skicka till din pojkvän