Tillbaka med The Elder Scrolls V: Skyrim Anniversary Edition, nöjet att återvända till de norra länderna

Bethesda fortsätter att arbeta på sitt lovande Starfield och fortsätter att leverera innehåll till sina två online-franchises: The Elder Scrolls Online och Fallout 76. Medan vi väntar på den sjätte delen av hans saga om svärd och magi, som utlovas fortfarande långt borta , den bästa utgåvan av dess femte avsnitt kommer ut på marknaden: The Elder Scrolls V: Skyrim Anniversary Edition . En perfekt ursäkt för att återvända till den kallaste delen av Tamriel och inkarnera Drakblodet igen.

En klassiker i videospelshistorien

Att prata om The Elder Scrolls i allmänhet talar om en av de sagor som har gjort mest för äventyrsspel i videospelens historia sedan dess födelse 1994 med lanseringen av det första avsnittet, The Elder Scrolls: Arena -1994-. Det som skulle bli ett enkelt fightingspel förvandlades snart till något mycket mer ambitiöst. som skulle forma den ursoppa som hans nästa delar senare skulle komma ur. Med Arena föddes grunden för Elder Scrolls, Tamriels mystiska berättelser som innehåller kunskapen om det förflutna, nuet och framtiden. Med denna första sten skulle ambitionen att skapa ett spel där spelaren verkligen kände sig fri att välja sin väg och leva sitt eget äventyr i en värld full av invånare där man kan lämna sina spår.The Elder Scrolls II: Daggerfall -1996- skulle lägga Arenas mer traditionella förslag åt sidan för att fokusera på det som allmänheten hade gillat mest: dess känsla för äventyr. Utvecklad i XnGine, Daggerfall skulle omfatta totalt 15 000 byar och en befolkning på 750 000 i ett geografiskt område lika stort som Storbritannien. . En bedrift för tiden som The Elder scrolls III: Morrowind -2002- senare skulle dricka ur. Naturligtvis med figurer mer anpassade till hans inställning till äventyret med unika NPC:er med sin egen historia och interaktioner. Det skulle vara just Morrowind som skulle sätta fröet till de moderna Elder Scrolls, som för varje ny version tog ytterligare ett steg för att testa ny mekanik och överge de som inte fungerade för att sluta föda deras två mest framgångsrika versioner, The Elder Scrolls IV: Oblivion. -2006- och The Elder Scrolls V: Skyrim -2011-.Och så kom Skyrim

Skyrim skulle bli det mest applåderade avsnittet och ett av de mest spelade spelen på Bethesda Game Studios. Sagans klassiska frihetssätt fick sällskap av ett enastående utseende och mekanik som fungerade bättre än någonsin för att resultera i en explosiv cocktail som var mycket svår att motstå . Nykomlingarna upptäckte en levande värld med namngivna karaktärer, yrken och relationer med andra karaktärer. NPCs som försvann för alltid när de dog, som svarade på vår huvudpersons vård och som levde sina egna berättelser. Några berättelser som vi kunde vara en del av och där vi tog en roll genom att gifta oss med en av dessa NPC:er eller välkomna dem till vårt hem antingen som adoptivbarn eller som äventyrskamrater.Älskare av rollen som redan hade fallit överlämnade till förslaget från Elder Scrolls upptäckte att dess femte avsnitt blev modespelet och öppnade ögonen för många spelare för ett annat sätt att möta äventyret. I en katalog full av korridortitlar och öppna världar som började bli på modet, Skyrim skröt med ett unikt förslag som inte förväxlade frihet med minispel och att han bjöd in oss att vara som vi ville vara, den här gången på riktigt och inte bara som en reklamslogan. Detta förslag skulle markera genrens framtid och skulle gå utanför dess gränser, inspirerande titlar från andra genrer och plattformar.

Känslan av att börja ett nytt äventyr

Om det är något som definierar The Elder Scrolls så är det den där obeskrivliga sensationen som genomsyrar spelets första takter och som får våra hjärtan att slå när ett nytt äventyr närmar sig . Oavsett om det var att anlända med fartyg som fånge till Vvarden Wasteland i Morrowind, på flykt från Cyrodiils fängelsehålor i Oblivion eller på den där vagnsfärden till bödelns stubbe i Skyrim; Hans leveranser har alltid vetat hur man sprider känslan av resan som börjar och vi vet aldrig vilken kurs den kommer att ta. Om Bethesda kan vara stolt över en sak så är det på grund av hur hon har lyckats utveckla Tamriels olika världar i en serie odysséer där man aldrig vet vad som kommer att hända härnäst. Uppdrag, berättelser, bedrifter, fängelsehålor, städer, städer, krig … The Elder Scrolls har berättat sin historia för oss i årtionden, och det är en historia som vi hoppas aldrig kommer att ta slut.

tackmeddelande till läraren från barnet

På ett personligt plan måste jag erkänna att min relation med The Elder Scrolls är en av de mest speciella jag har som spelare och proffs på området. Morrowind kom med oss ​​2002 på min nyinköpta Xbox när jag började ett nytt äventyr i verkliga livet genom att flytta med min senare fru till en ny stad. Oblivion var startskottet för mina första steg som författare som specialiserade sig på videospel, och övergav manga på vägen. Skyrim kom till världen en månad innan vår dotter gjorde det, och var soundtracket till graviditetens sista barer och det första babblet som började eka i vardagsrummet. I dessa tre omgångar visste Bethesda hur hon skulle erbjuda mig en fristad där vi, i sällskap med min fru, kopplar av från dag till dag, förlorar oss i dess landskap och njuter av dess vackra melodier medan mitt utvecklade alter ego mötte Daedric-prinsar, Oblivion-portar, mörka brödraskap och banditer.

En retur med mycket att erbjuda

Med den här historien bakom mig är det normalt att Skyrims återkomst i sin jubileumsutgåva för 10-årsjubileet av lanseringen är goda nyheter. Efter att ha spelat Skyrim i alla dess versioner, inklusive den av Nintendo Switch, förväntade jag mig inte att jubileumsutgåvan skulle veta hur jag skulle haka på mig igen med samma kraft som i lanseringen. Ändå, förbättringarna och förändringarna har varit mer än tillräckligt för att väcka det äventyrliga begäret , den där önskan att börja min väg som Dragon Blood igen. Utöver dess förbättringar i den nya generationen av konsoler, allt från visuella till prestanda och ultrasnabba laddningar, innehåller den senaste utgåvan av Skyrim en stor handfull innehåll som förvandlar din spelupplevelse till något annat än vad vi spelar. vid ditt tillfälle.

Ja, de viktigaste berättelserna finns kvar, men mer än 500 skapelser samlas i den här utgåvan av spelet för att erbjuda en mer levande och befolkad värld, mer varierade miljöer och nya möjligheter när det kommer till lek och rollspel . Fiske gör att vi kan bygga, köpa eller 'låna' vårt eget spö och dra fördel av poäng med fisketillbehör för att få fisk till våra drycker och recept. Överlevnadsläget, mycket likt Fallout, ändrar spelets regler för att förvandla vårt äventyr som Dragonborn till en mer intensiv odyssé. Och det här är bara början. Nya husdjur, fästen, uppdragspaket och platser går med i en utökad katalog av hus, gods, herrgårdar, byggnader och mycket mer med sina egna möjligheter. Bygg en ryggsäck som ökar vår bärförmåga och tillämpa olika bonusar, skapa campingutrustning som gör att vi kan sova där vi vill och få tillgång till olika tjänster, möta en zombieinvasion i söder, njuta av alla dess DLC:er, få nya uppsättningar vapen och rustningar, förbättra våra chanser ... Skyrim har växt så mycket att även veteraner i denna kamp mot drakar kan känna att vi står inför något nytt, något som mer än motiverar att återvända till sina frusna platser. Och det är för att inte tala om det stora antalet moddar som nu fungerar bättre än någonsin på PS5 och Xbox Series.

Hur det ser ut på PS5 och Xbox Series

När det kommer till nästa generations förbättringar presterar versionen som testats på Xbox Series X enastående. Efter Special Edition-uppgraderingen och FPS Boost och Auto HDR-förbättringar, den nya jubileumsutgåvan av Skyrim går längre med starkare och bättre modellerad grafik . NPC:erna har genomgått en intressant ansiktslyftning med bättre animationer, mer definierade ansikten och ett generellt arbete som förbättrar upplevelsen på en visuell nivå. Detsamma kan sägas om miljöerna och inställningarna, som nu ser mycket bättre ut. Du kan se ökningen av ritavståndet, de nya texturerna, vädereffekterna och belysningen som beror på tid på dygnet och ljuskällorna. Att promenera på natten genom Riften, Soledad eller Carrera Blanca är nu trevligare än någonsin, med tanke på detaljerna i dörrarna, arkitekturen eller gatornas kullerstenar. Ett resultat som kan förbättras med moddar och ytterligare öka dess visuella kvalitet.

Men utöver hur vacker Skyrim är nu, det som är mest överraskande är spelets prestanda och hastigheten på laddningar som är nästan omedelbara. Att gå in i en byggnad igen, använda snabba resor, gå in i menyn eller utföra olika aktiviteter är inte längre ett problem som tvingar oss att vänta ett tag medan spelet laddas. Nu sker allt för tillfället på ett naturligt sätt i en koreografi utan uppehåll för att resultera i ett mycket mer flytande och njutbart spel. Där vi inte har märkt mycket förändring är i fiendernas och NPC:ernas AI, som fortsätter att upprätthålla de nästan naiva beteenden som redan är ett kännetecken för sagan. De vanliga karaktärerna återvänder för att repetera sina fraser, med en utmärkt dubbning till kastilianska, ja, samtidigt som de utför sin dag till dag med några lite märkliga ögonblick som väcker ett nostalgiskt leende hos veteranspelaren.

Värde?

Oavsett om du är nostalgisk för norr, ett stort fan av The Elder Scrolls eller en spelare som aldrig har varit i närheten av den här världen, erbjuder Skyrims jubileumsutgåva mer än tillräckligt med incitament för att få dig tillbaka på rätt spår eller upptäcka dess fascinerande värld. En värld som fortsätter att ha all magin med sin lansering och som nyheterna känns som hand i handske när det gäller att njuta av hans spelförslag och hans frihetsbegrepp. Bli Dragon Blood, stöd de olika stridsfraktionerna, förvandla dig till en varulv eller vampyr, gift dig, adoptera barn, bli Skyrims hjälte ... eller tvärtom, ägna dig åt att ströva omkring i deras värld, samla blommor som en eremitdruid eller gör det allt på en gång när du plundrar handelsgårdar och slutför lönnmördarkontrakt för det mörka brödraskapet. Skyrim är fortfarande en av de bästa platserna för äventyr, och nu är det fler än någonsin.

Om du vill gå tillbaka till norr i den här utgåvan har du tillräckligt med alternativ för att få tag på det. Det billigaste är genom Special Edition, som ingår i Game Pass och finns för PC, PS4, PS5, Xbox One och Xbox Series. Med denna utgåva du kan prova generationsförbättringarna och fyra skapelser gratis : Fiske, överlevnad, helgon och förförare och Khajiita-karavanen. Om du gillar det du ser kan du låsa upp uppgraderingen till jubileumsutgåvan för 19,99 euro. Om du inte har specialutgåvan eller gillar den fysiska kan du köpa Anniversary Edition direkt fysiskt eller digitalt på de vanliga plattformarna. Det är uppenbarligen inte The Elder Scrolls VI och har samma synder och dygder i sitt spelkoncept som den ursprungliga delen, men det är fortfarande en av de bästa Western RPG-titlarna genom tiderna. Och det är mycket att säga.

Vi läser!